Monday, August 31, 2009

x puas hati................

aku bengang ar ngan maxis nie....
naper aku rasa bil tepon aku n mr.hb melampau-lampau....
mula-mula tu elok jer..
pastu memang berbaloi ar coz setiap bulan die akan potong 12 jam penggunaan..
aku pun xperlu ler beli pepaid lagi dah..
tapi selepas 1 bulan.....
bil makin naik,makin naik dan terus naik!!!!!!!!!!!!

ape kes????????????????????
mr.hb aku pun terkezuz sakan ngan bil dier...
aku rasa cam ada something wrong somewhere jerk...
klu cam nie baik aku pakai PREPAID!!!!!!!!!!!!!!

MeRdeKa!!! MerDeka!! mERdeka!




merdeka datang lagi....
tapi tahun nie x semeriah tahun2 lepas...
xper la...
lepas bukak pose, aku n mr.hb kuar ke bandar...
lepak-lepak malam merdeka...
yang join sekali :
aku
mr.hb
n
our gen2..
hahahahahahaha

agenda pertama ke Pantai Batu Burok..
ramai budak2 naik basikal sambil bawak bendera...
semangat betul dorang nie kata aku..
tapi dorang nie terlebih bersemangat sampaikan menyusahkan orang la plak..
ade ke patot jalan raya tu die buat macam jalan mak pak die..
x takot mati btoi...!!

aku n mr.hb duk jer tengok..
sambil tengok gelagat orang tur sempat ler beli sotong kering bakar..
1 = Rm2, 3= Rm5...
dah mahal sekarang...
jagung bakar Rm2.50..
air oren RM1.00...

lepas berjam kat ctu aku ke Waterfront Pulau Kambing plak..
kat cni ader la cite yang buat aku hangin 1 badan...

kan sekarang tengah teruk kes H1 N1, so aku n mr.hb klu p tempat awam memang le pakai topeng..
lagipun itu saranan kementerian kesihatan kan??
aku n mr.hb nak p lew duduk dekat 1 tempat nie..
ader makcik, pakcik n anak die n jugak ramai orang lain melepak kat ctur..

elok jer aku landingkan bontot,
makcik tu ajak pakcik tu blah..
"bang, jom ar, orang pakai topeng tu...."

TOING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ape masalah orang pakai topeng??
makcik tu takot berjangkit...

hahahahaha...
sangat cerdik makcik itew.....
aku ingat nak je bukak topeng p bersin kat makcik tu pastu cakap
"makcik kena p hospital sekarang nie...dah berjangkit H1 N1"
hahahahaha
ngoknyer............
patot lew rakyat kita sekarang ramai yang dijangkiti virus merbahaya ini rupa-rupanya dorang berfikiran macam makcik ni kot????
pakai topeng nanti berjangkit..

wahai makcik, pemakaian topeng tu salah satu langkah pencegahan walaupun bukan jaminan 100%..
klu orang yang dah dijangkiti, kena tahan kat wad dah..
bukan bleh melenggang kangkung macam kitorang lagi dah......

mintak-mintak ler makcik nie dapat information yang betul....
haaaaaaa......

shOpPing Raye....

My 2nd Carlo Rino....
Nak ber 'LV' sakan blum mampu...
masuk dalam wish list je la dulu.....



saper kata aku layan yang branded jer...??
aku dari zaman sekolah aku layan Vincci..

bleh buat sesi luahan rasa x???
ape kaitan ler ngan tajuk shopping raye nie kan...???
bagi aku, blog nie hak peribadikan?
so ape saje yang aku rasa nak post kan kat cni aku punyer suker la kan???

aku hairan ngan sikap sesetengah orang nie,
x suke..tapi still lagi nak susahkan diri duk follow citer2 aku...
aku sangat menyampah dengan orang macam nie okeyh!!
di bulan yang mulia ini, aku arap blog aku nie diikuti oleh orang yang berminat sahaja...

keyh!
dah abis sesi tersebut..
now...
aku nak citer pasal shopping raya!!
aku p shopping kat The Store, Terengganu jer..
bodek mr.hb...
hua.hahahahahaha..
nie ler hasil kebodekan aku itew....

Raya Sakan........

Wednesday, August 26, 2009

hAPPy 2nD annIvErsarY.....


HapPy 2nd AnnIversaRy to Us...........
Wah...dah 2 tahun aku menyulam cinta bersama mr.hb tercayang..
pejam celik, pejam celik, dah 27 Ogos...

Imbau kembali kenangan lalu...
aku n mr.hb berkenalan di Suria Resort Merang..
masa tu aku the only girl yang mendaftar sebagai pelajar Akademi Seni terengganu (ASENI)..
kursus utama bermula di situ 2 minggu..

Mr. hb aku masa tu dah jadi tenaga pengajar..
n.....................
die ni sombong ckit orangnyer... (mula2 je...kununnnnnnnnnnn...)

3 hari terakhir b4 tamat kursus utama tur,
kawan2 kenakan untuk jodohkan aku ngan die..(aiseymen...malu..malu...)

masa tu bulan puasa..
time berbuka, geng2 aku n geng2 die berpakat supaya aku duk sebelah menyebelah ngan mr.hb nie..
yang paling 'cool' tuan haji (pengarah ASENI) join sekaki...
so, berbuka le aku ngan dier sekali ngan Tn. Haji n our geng yang ngok ngek itew..
sejak tu aku n mr.hb slalu berhubung dan perhubungan kami direstui oleh ibu bapa then kami melangsungkan perkahwinan dengan sederhana pada 27 Ogos 2007....

semoga ikatan ini akan berkekalan hingga akhir usia dan diserikan dengan kehadiran cahaya mata, Insyaallah.....

malam nie kitorang nak berbuka di luar..hehehe..
ingat nak p Sutra Beach (kami honeymoon kat cni dulu2...)
mana2 je la.....
yang penting AKU NAK MAKAN BANYOK!!!!!

lupa nak bagitau,
kelmarin aku terpaksa amik EL coz sakit perot yang amat....
ntah ape le aku makan..
terlebih DADIH kot...
hahahahahahaha

Monday, August 24, 2009

ciAn Die.....


Dah 2 mlm mr.hb aku demam..
tp demam die nie pelik coz start pukul 10 mlm, mula la badan die panas..
pastu pagi ok...

risau sungguh aku di buek nyer..
al-maklum ler sekarang kan tgh serius pasal Influenza A H1N1 tur...
mintak simpang ler...

semalam aku bawak die p kinik Rahim..
doktor ckp xder pape nie..
(fiuh...lega...)
aku ajak die p hospital die xnk,
x larat nk nunggu... (aritu dh pegi, punye le lama nunggu, tp doktor check x sampai pun 5 minit.. pastu mr.hb aku ckp, sambil lewa je.. nk bersembang lebih..tu yang uat die fed up tu)

so semalam b4 tido, makan le die ubat yang BeSaR2 tu..hahahahaha
pukul 2 pagi aku terjaga, tengok die xder, punye le bedebau...
kuar je dari bilik, aku TERKEZUZ, die pun TERKEZUZ..

"abang pi mane??"
"solat isyak..."
"ayang lapor..............." (amik ngko!)

teringat plak aku kat dadih yang aku buat...
maka, ranggos la 2 laki bini pada pagi yang damai..
(sedap jugak dadih aku buat.. + plak dengan nata de coca..pergh....)

moga-moga mr.hb aku nie cepat le sembuh..
(pagi ni nampak die dah ok..tunggu la plak mlm menjelma....)

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan TiBa...(menu berbuka)

jalAn-jaLan Isi Perot B4 PuaSa..

Testing! Testing! aiya...
terpotong lagi!!!!!!!!!!

waduh... macho ar tu kunun..........

punyer le best tangkap ketam nie, nasib baik x terpenyek...
kecik sangat..

hua.hahahaha..
aku makan ko!!!
buat ketam celup tepung!!!!

Petang Jumaat yang indah...
aku n mr.hb mengaturkan 1 acara iaitu maKan....
petang tu aku terasa sangat nak makan mee goreng talam.. (sebelum aku tahu namanya mee goreng talam, aku panggil mee goreng kampung coz mee nie biasanya terdapat di kampung-kampung jer..)

rasanya lain dengan mee yang datin-datin makan kat restoran atau hotel..
mee die kosong jer, ada ar sawi ckit n basah...
so, tempat yang di tuju ialah pantai batu rakit...
kat cni banyak deretan kedai-kedai yang meng'offer' mee talam nie..

aku luper plak nak snap gambar mee nie untuk korang wahai datin-datin...
menu yang aku pesan ialah :

- mee goreng talam (big saiz) -1 (untuk perot aku je nie tau!)
-sotong celup tepung (mr.hb punyer)
-keropok lekor 5 batang (RM1.00 jer)
-air nyor dua (kata orang Terengganu, haruslah panggil air kelapa dengan panggilan air nyor).

Total : RM berape belas ntah... hahahaha... bukan nyanyuk, x ingat jew...

Lepas dah makan, aku gedik plak nak p pantai....
berlagak ala-ala pelancong luar yang x penah jpe pantai..
klu angah aku ader mesti die kata aku 'cam jakun' dah nie...
huhuhu...

punyer le lawak aku main kejar ketam!!
dapat 2 ekor, pastu lepaskan balik...
pinjam nak bergambar je....

itu lah cerita aku n mr.hb di petang Jumaat...... (cam story telling zaman school dulu2 plak)

Tuesday, August 11, 2009

hAPPy bEsdAy to Me......

ini kad ucapan pertama aku dapat petang kelmarin..
dari UDM..
puas dh aku rotate kedudukan pic nie, x jadi2, ntah pe masalah dier nie....


ini plak kezutan pagi oleh a.nik a.k.a selamat datang ke taman skodeng...
50cen,50cen.......


Yahoooo...............
jom nyanyi beramai-ramai...

happy besday to me,
happy besday to me.............
happy besday to meeeeee.........
happy besday toooooooo meeeeeeeee............

tq,tq,tq.....

Saturday, August 8, 2009

pEsta TereNggaNu 2009



Sekarang sedang berlangsungnya Pesta Terengganu di TER...
kelmarin lepas p majlis kawin Bashar,
aku n family melencong ler p kat Pesta nie..

Syok sangat aku p kat gerai batik nie,
kita berpeluang mewarna sendiri corak yang dipilih..
kunun-kunun duk mewarna batik ler..
bayar RM3, tehen duk ler ko mewarna kat ctu dengan tenang nyer..
lepas dah warna n bayar,
angkut ler lukisan tu bawak balik yer datin-datin..
comey...
tapi aku punyer burung tu, bukan macam warna batik dah..
macam kanak-kanak riang mewarna kertas lukisan di Tadika..
Yang penting "HAPPY"..

Shee lo ley lo ley...






Shee lo ley lo ley................
Korang paham tak datin-datin????
huhuhuhuhu

itu mr.hb aku yang cakap, di besut main masak-masak die panggil shee lo ley lo ley....
kah.kah.kah.
jom goreng cempedak nak???????

caranya,
bancuhkan tepung dengan air + garam ckit..
jangan terlalu pekat..

pastu,
campak cempedak kat dalam bancuhan tepung tu...
panaskan minyak..
lepas tu baling cempedak yang terpalit tepung tadi itew ke dalam minyak panas tadi..

bila dah nampak kuning2 n nmpak dah garing,
ape lagi tunggu?????????
angkat cepat-cepat...
nanti hangit!!!!

pastu hidangkan ngan air oren...
sruuuuuPPPPPPPPP...

bestnyer...

kAWIn LAgi...

ape kes ler duk gosok-gosok bantal tur...
hahahaha
mesti DEBOR...

Nie bukan nangis tau!!!!!!

lega dah SELOSAI.............
Alhamdulillah...


Kik!kik!kik!
iyer-iyer jer tajuk kat ateh tur..
bukan die nie kawin lagi satu..
sebenarnya die ni sepupu aku..
namanya Mohd Nailul Bashar..

selamat diijabkabulkan pada 08 Ogos 2009 dengan pasangannyer Ila
di Bukit Besi..
aku ngan rombongan cik kiah p ler ke ctu...
die nie kali PERTAMA kahwin..
bukan dah banyak kali..
tajuk aku jer yang gempak ckit..
sebenarnya banyak jemputan kawin yang aku kena hadiri..
huhuhu..

k, la datin i cau dulu.....

"selamat mempelihara masjid yang dibina"

SeLaMat BerTUnaNG..........................................



Selonoknyer........
Selamat bertunang untuk bob n pasangannyer yang kecik comey,,,
tringat plak aku kat 'sumak' (kawan aku)..

Jaga ler hubungan nie bebaik yer adik bob..
Biar samapi ke jinjang pelamin...

LAMBATNYER NAK MAKAN NASIK MINYAK BOB NIEH...

LAPOR...

LAPOR.....

Wednesday, August 5, 2009

kHamis Yang Dot dOt DOT..

Baru pukul 8.43???
Agrhh....... boring giler harini........
Penyakit ting tong aku mai lagi....

Jap agi ingt nak p buat claim o.t, dapat ciput pun xper ler...
janji ader gak income kan... bleh ler tampung kat mana yang rabak..
huhuhuhu...

Kelmarin aku amik cuti rehat..
bukan sakit ke hape, tapi aku balik kampung, umah mertua..
sebab pe????

nie yang buat aku maleh nie...
happy berganda-ganda, sedih ader gak ckit...
ape kes mak mertua aku plak yang bersalin dulu????????????
haa...mesti korang gelak guling2 kan??
ade aku kisah??? (walaupun dalam hati mmg kisah sesangat!!)
aku balik kg tu duk ready dah nak tadah tinge, mesti kauw kauw aku kena attack ngan soalan-soalan ngok ngek!!!
tup2...ok ler....sedara pun x banyak cakap..
tenang ckit aku nie...

apepun baby girl MAK MERTUA aku comey sangat!!!
nama???
x tau lagi...
sume cbuk gatai nak bagi nama..
tunggu je ler nanti nama pe...

NNNNNNNNNNNNNNNN.........
malam nie aku buat gathering kat umah aku,
makang DURIANG............
best ler nanti kengkawan kesayangan aku yang tak kutuk belakang (emo plak)
datang memeriahkan suasana malam minggu.....

"SELAMAT MAKANG DURIANG.........."

Saturday, August 1, 2009

Comey Ler Umah Aku Raya Nanti..(peraSaN)

mama tolong aku, klu x ntah pape jadi...

biasa lar ngan minah nie kan...
sume tempat nak menggedik..
cam kakak die..
eh??? saper kakak die??????

wahhhh..
dah siap.....
umah ku, spa ku, huru hara ku.....


Nie ler kesudahannyer biler pompuan kuar 'jalan-jalan'....
Jalan la sangat!!!!
klu x perabih duit, bukan pompuan namanyer kan???
Wahai cik abang cayang buchouk mangi, jangan ler putus asa dengan semangat
membeli dan blah isteri kesayangan mu ini...
hahahahahahaha....

aku dan terpegun lama dah ngan dekor stiker nie...
ala-ala lam drama Spa-Q gitu..
jangan x tau datin, tan sri i pun minat drama tu u'llzz.....

kelmarin a.k.a hari Sabtu, aku ngan mama kuar p jenjalan kat bandar..
kitorang pergi kat AIK HOME..
kedai baru bukak tur.....
belek punyer belek, terjumpa ler stiker nie...
NAK BELI!!! NAK BELI!!!

selepas perbincangan demi perbincangan (nak pilih coraknyer)
sume lawa, nak sume rasanya....
tapi nanti umah aku jadi cam sarkas plak, berwarna-warni..
so pilih ler bunga nie..warna PINK jer kengkawan....

lepas beli stiker, p kedai perabot, beli meja consul (ntah le eja cammana, maleh nak pikir)
baru ler lengkap!!
mr.hb aku balik dari KL malam nie, mesti terkezuz ngan aper yang isteri die dah buat nie..
terkezuz pun ada kategori gak...

1-terkezuz coz x lawa....

2-terkezuz n terpegun coz isteri die sangat pandai menghancurkan dinding umah!!!

arghhhhh!!!!!!!!!!!
mane satu nie mr.hb aku pilih nie...
1 @ 2????????
tunggu die balik malam nie....

Bismillahirahmanirrahim..........................................................................